0528 3e column Kaat: Ideale stad

In de ideale stad… trekken de wolken in geometrische patronen over de wijken. In de ideale stad spuugt men niet op het trottoir. In de ideale stad dansen de inwoners op donderdagavond op het Schouwburgplein. Als er regen dreigt ontvangen de inwoners van de ideale stad als waarschuwing een sms-bericht.
In de ideale stad groet men elkaar, ruisen de bomen bij zonsopgang en zonsondergang. Worden Formule 1-wagens en vliegtuigen geweerd. Regent het niet tijdens het Dunya festival. Doen kinderen de boodschappen. Worden geen zegeltjes gespaard.

In de ideale stad draagt niemand C&A, Peek & Kloppenburg of Vroom & Dreesmann. Groeten de vissen de hengelaars. Houden honden hun poep op. Ruikt het in de vroege ochtend naar versgebakken brood, zijn de broodverkoopsters intelligent, knap en vriendelijk en dragen ze mooie, frisse kleren die met de kleur van het brood contrasteren. Wordt geen enkele vrouw ongewild zwanger. Zijn pubers een bron van vermaak en inspiratie en worden ze voortdurend naar hun mening gevraagd. De ideale stad is vrij van smog en heeft een vrouwelijke burgemeester.

In de ideale stad wordt de mening van politici en raadsleden door niemand van belang geacht. Lokale politici wonen er collectief in de kubuswoningen van Piet Blom. In de ideale stad heeft niemand ooit van Pim Fortuyn of Leefbaar Rotterdam gehoord. Meeuwen maken er geen ruzie om brood. De ideale stad kent twee seizoenen: lente en winter. Er ligt één maand sneeuw. Dan rijden er geen voertuigen op de wegen.

Auto’s in de ideale stad zijn geluidloos, schoon en rijden ondergronds in een door LED’s verlichte schaduwstad. De ideale stad verstrekt gratis heroïne aan junks. Er wonen geen domme mensen. In de ideale stad bestaan geen voetbalclubs met een slecht management en ze lijden nooit verlies. Wonen vandalen in de omringende dorpen. Is de toegang van musea en culturele instellingen gratis. Ruikt het niet naar riolering. Zijn gemeentelijke ambtenaren enthousiaste mensen die het leven van inwoners vergemakkelijken, en hun leven in dienst stellen van de welvaart en het welzijn van de stad.

In de ideale stad is het straatmagazine gratis en verkopen straatmagazineverkopers koffie die ze vanuit tanks op hun rug in stevige, kartonnen, volledig recyclebare bekers verkopen. In de ideale stad is het leven een voortdurende flirt. Wordt niet gehuwd. Is het vuurwerk tijdens oud en nieuw in handen van de overheid. Zijn ondernemers jonge mensen, fris van geest, die met kunstenaars in zee willen. Begrijpen ondernemers dat kunstenaars - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Jan Smit, Jules Deelder en Hugo Borst - werkelijke bijdragen leveren aan de wereld. Ruikt het elke maandagmiddag naar versgemaaid gras. Is niets (of alles) in de aanbieding in de supermarkten.

Extra gelden gaan in de ideale stad altijd naar kunstenaars, fotografen, muzikanten, architecten, acteurs, componisten, schrijvers, dansers, choreografen. De ideale stad eert hen in opdrachten, standbeelden en financiële bonussen. Nodigt kunstenaars, wanneer het college voor moeilijke beslissingen staat, voor overleg uit op het stadhuis. Biedt kunstenaars woningen en werkplaatsen aan.
In de ideale stad wordt de creatieve sector door de overheid financieel onafhankelijk gesteld en naar een zorgeloos pensioen geleid. De inwoners lopen er weg met kunstenaars. Ze begrijpen dat hun leven mede als gevolg van de activiteiten van kunstenaars aan waarde en betekenis heeft gewonnen. De inwoners van de ideale stad zijn de artistieke en intellectuele elite van hun stad eeuwig dankbaar.