0540

De corpulente gids in korte broek spreekt zijn zinnen met liefde uit. Ik ben ervan overtuigd dat hij een eenzaam bestaan leidt en ‘s nachts verlangt naar appelsap en meisjeslichamen.
Zoals de meeste bezoekers maak ik gebruik van een gratis rondleiding.
Het voormalig zendstation Radio Kootwijk is een cultureel baken temidden van de Veluwse natuur. Het werd begin jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd om de contacten met Nederlands-Indië te onderhouden. Het gebouw is geheel opgetrokken uit ongewapend beton. Bewapening zou de zenders ontregelen. In de centrale hal is een expositie ingericht over de historie van de ‘betonnen kathedraal’.

Wanneer ik de tentoongestelde foto’s bestudeer, schuift er rechts van mij een man in beeld. Hij zegt:
- Kijk moeder, wat hier op de foto staat, stoppen ze tegenwoordig in een mobieltje.
- Wat zeg je?
- Dit stoppen ze tegenwoordig in een mobieltje.
De foto waarnaar hij wijst toont het oorspronkelijke interieur van de centrale hal van het zendstation. Een tiental kolossale dynamo’s in gietijzeren behuizing staat in slagorde opgesteld. Zij voorzien de zendapparatuur van stroom. Buiten schieten de zendmasten tweehonderd meter de lucht in.
Wat fijn, denk ik, dat we in een tijd leven waarin de technologie zo’n vlucht neemt dat de wereld op handformaat aan onze voeten ligt.

In de auto terug naar het zomerverblijf op de Veluwe Zoom speelt een van mijn kiezen op. Mijn tandarts bevindt zich op twee uur autorijden hier vandaan. Het is zondag, telefoneren heeft geen zin. Wordt het opnieuw een slapeloze nacht? Waarom is de tandheelkunde niet ambulant? Als studenten in de trein koffie uit tanks op hun rug schenken moet het ook mogelijk zijn tandheelkundige controles in voortrazende coupés uit te oefenen. Of in vliegtuigen. Op stations. In shopping malls, hotels en in stadsparken.
Elk mens draagt een digitaal slakkenhuis op hun rug en verplaatst zich moeiteloos van a naar b. Elk slakkenhuis conserveert adressenbestanden van huisartsen, gynaecologen, personal coaches, magnetiseurs, buren, au pair meisjes, verenigingen, wijnkelders en hypotheekbanken; foto’s, cd- en dvd-verzamelingen, telefoonnummers, brieven en dagboeken. Alles op het formaat van een iPod of nog kleiner. Wat hannest de tandheelkunde in deze mobiele wereld met een massief, industrieel potentieel aan apparatuur? Behandelstoelen die zwaar in de vloer van de praktijk zijn verankerd, kapitale panden die in onderhoudsgevoeligheid de prijzen van het consult opvoeren. Het gebit meet amper twaalf bij acht centimeter. Zoveel logistieke ruimte voor zo’n klein werkveld. De waarheid van een drievlaksvulling: een diamant die met een shovel in de zetting wordt geplaatst. Het wordt tijd voor een intensieve sanering van de tandheelkunde: DENTICURE AAN HUIS! Tandartsen bezoeken en controleren patiënten aan huis. Een laptop en een verfijnd set boortjes voldoen. Technisch hoogwaardige behandelingen worden op de praktijk uitgevoerd. De tandheelkunde bevindt zich nog in het larvenstadium.