0567

Feministen uit de jaren zestig droegen hun vacht als teken van kracht. Militante feministen hadden ‘haar op hun tanden’. Het verbond tussen kracht, macht en lichaamsbeharing herinnert aan dierlijke onoverwinnelijkheid en aan het bijbelse verhaal van Samson & Delilah.

De Nazireeër Samson voerde met de hulp van god strijd tegen de Filistijnen. Zijn ontmoeting met de Filistijnse Delila betekent zijn ondergang. Delila vraagt Samson waarin zijn kracht schuilt en hoe hij ‘ontkracht’ kan worden. Na verschillende schijnbewegingen vertelt Samson, dom als hij is, dat zijn kracht in zijn hoofdharen schuilt.
Terwijl hij slaapt scheert Delila zijn haar af, waarna Samson door de Filistijnen wordt overmeesterd. Zijn ogen worden uitgestoken.

Roofdieren ontbloten hun tanden als teken van agressie. Overbeharing is verdacht sinds vrouwen de schaampluimen op hun venusheuvel in sierlijke arabesken of op zijn Mondriaans in rechte lijnen kappen. Zelfs mannen ontdoen zich van lichaamsbeharing. Wie zijn tanden laat zien, kan er beter geen haar op hebben. Er gaat niets boven een mooi, onthaard gebit.