0492 Dinosauriër

Auto’s zijn de dinosauriërs van de eenentwintigste eeuw. Auto’s zijn comfortabel, krachtig en snel. Daarnaast zijn auto’s ruimtevreters met een surplus aan massa. Het land weet zich met dit surplus geen raad. Snelwegen slibben dicht en ook het stadsbeeld wordt visueel en logistiek door de auto bepaald.
Hoewel de auto als ontwerp van geprogrammeerde intelligentie steeds meer op een robot gaat lijken, blijft hij in zijn vormgeving een dinosauriër. Het genie van de auto verbergt zich in de toegepaste elektronica en die is onzichtbaar.
De autokaravanen die dagelijks over de snelwegen trekken, laten een slijmspoor achter dat aan oude handelsroutes herinnert.
Satellieten, internet en draadloze telefonie bepalen de coördi-naten van nieuwe, spectaculaire routes: sneller en oneindig lichtvoetiger. Uit het kapitaal dat zich aan deze netwerken hecht wordt de toekomst gesneden.
Vanuit futurologisch standpunt zijn snelwegen de karrensporen uit een postindustrieel verleden.
Het ligt in de evolutie van de snelweg besloten dat hij verdwijnt. De snelweg sterft uit. En met hem: bruggen, viaducten, stoplichten, fly-overs en vangrails.
COLOFON:
Uit: STREEKROMAN (Doorsneden Landschap), 2007. In opdracht van KunstenLab Deventer. Vormgeving: Studio 3005 (Marc Vleugels). Cover foto: José Koppies, Antwerpen