BANK!

Over: BANK!

De wijk De Meent in Hilversum is in de jaren ’70 gebouwd. Het is een zogenaamde bloemkool-wijk. Van bovenaf gezien bestaat het stratenplan uit één hoofdweg en moeizaam draaiende sub-straten. Deze plattegrond werd het concept voor BANK! Het is vormgegeven in een RVS-frame, met daarop houten bekleding om comfortabel te zitten. Enkele straatnamen werden in het als frame gelaserd. Het staat op een plein centraal in de wijk voor een basisschool en is een ontmoetingsplek voor zowel de buurt als de leerlingen. BANK! werd geproduceerd in samenwerking met Wim Poppinga.

Over  samenwerking & bewonersparticipatie

(Over de totstandkoming van BANK! Op Hilversumse Meent in Hilversum)

De bewoners van de Hilversumse Meent vormden een hechte gemeenschap en speelden een belangrijke rol in de totstandkoming van de sculptuur BANK! Gevraagd werd een bijdrage van de kunst voor het nieuwe wijkplein achter het winkelcentrum.

Na een eerste kennismakingsgesprek in het wijkhuis boden wij na een schetsperiode de bewoners drie ideeën (schetsvoorstellen) ter keuze aan. 

Als extraatje hadden we in een voetnoot de mogelijkheid van een brochetoegevoegd, een broche die de burgemeester aan ere-burgers voor bewezen diensten zou kunnen uitreiken. De broche was gebaseerd op de plattegrond van de wijk, een typische 70-er jaren ‘bloemkoolwijk’ (zie onder).

De bewoners kozen geheel onverwachts voor dit broche-ontwerp maar dan uitvergroot als sculptuur aan de wand in de omgeving van het plein.

Omdat we een sculptuur aan de wand te decoratief vonden bogen wij het voorstel om naar een bank op het plein voor de basisschool. Een bank gebaseerd op de plattegrond van de wijk waarop kinderen kunnen spelen en hun eigen huis kunnen traceren.

BANK!