MANNES

Over: MANNES

MANNES is de zes meter hoge interactieve, houten hond die tegenover het nieuwe station van Assen de reizigers, nieuwkomers en inwoners vriendelijk en standvastig begroet. MANNES is de ‘gasthond’ van de stad. Mannes is trouw en trots en wordt blij wanneer kinderen tegen hem praten. Wanneer kinderen MANNES aanroepen hult hij zijn borst in nevel. En op momenten van grote drukte nevelt MANNES op de flanken, in zijn hals en rond de kop. Samen met de lichtval van de dag (het kunstlicht in de nacht) en afhankelijk van het seizoen vormen sculptuur en nevel een steeds wisselend meer of minder poëtisch beeld van de stoere wachter op het stationsplein, waker over Assen en omstreken. MANNES staat op een veld van LED’s die (interactief) achter de rug van de voorbijganger doven en na enkele tellen opnieuw oplichten. Zo trekt de voorbijganger als een slak sporen over het stationsplein in de tijd.

Interactieve sculptuur, Stationsplein, Assen, HOLLAND / Ontwerp: Q.S. Serafijn, NIO architecten (Maurice Nio, Jan Willem Terlouw), Doornekamp BV, ERKHO, STEIM / Opdrachtgever: Gemeente Assen / Start ontwerp: 2016 / Oplevering: 2018

Volgens een enquete van het BK-Informatie Magazine 2020 behoort MANNES tot de100 Sleutelwerken van kunst in de openbare ruimte in Nederland. Foto Eva Faché, De Volkskrant, 13 maart 2020.

Voeg je koptekst hier toe

MANNES